Oktober

Fiber har grävts ner i Långasjö i höst. Här syns grävmaskinens spår i hagen där Hyde och Tekla leker.

Långasjö skördefest växer för varje år och har blivit en härlig tradition med massor av folk och kvalitetsprodukter.

September-november är nog årets mest intensiva tid för mig på gården. Denna hösttermin har jag dessutom vikarierat i byskolan 25%. Med stora utgifter för foder denna torrsommar var det tvunget. Vad gör man inte för att kunna få fortsätta med fåren liksom….?

Baggarna tar jag hem från sommarbetet någon gång i september. Då vill jag ha dem under uppsikt. Klippa dem. Göda upp dem. Och se till att de håller sig borta från tackorna! Ha, ha. Jag vill ha synkroniserad lamning och inte att tackorna ska få påhälsning av baggarna för tidigt.

Kanonfina lammlådor, lammfärs, korv och styckningsdetaljer hamnar hos sina ägare under oktober. Att få äta naturbeteskött där hållbarhet och naturvård står längst fram i syftet för verksamheten är mångas önskan. Jag har tack och lov trogna kunder, som liksom jag är engagerade i miljöns väl och ve.

Denna höst har varit otroligt vacker! Vilken lövprakt vi har fått uppleva. Men det är torrt. Väldigt torrt i markerna och i flera byar runt Långasjö har brunnarna sinat. Vi tänker hela tiden på att inte slösa med vatten. Något som borde vara en självklarhet för alla. Även de med kommunalt vatten.

Bild från septemberklippningen. Två nya klippare var på besök i år. Så tacksam att de hade möjlighet att ta sig an min flock! Det är ont om fårklippare i Sverige.

Sommar 2018

Efter att ha varit på resande fot på Öland och i Skåne kan jag konstatera att vi inte har det värst. Ett och annat grönt grässtrå finns fortfarande. Längre upp i Sverige härjar fruktansvärda skogsbränder. Tack och lov brinner det inte här. Jag har fortfarande vatten i brunnen där jag pumpar upp vatten till fåren. Pust! Även där har jag tur.

På något sätt hjälper det att veta att man inte är ensam i den här hemska torksituationen, som denna sommar innebär. Och att mina djur inte har det allra värst hjälper i någon mån också att tänka på även om man lider med djuren på ännu torrare platser.

Denna sommar kommer ge långtgående konsekvenser för de som brukar jord och föder upp djur. Det räcker inte med 100 mm regn och sedan är allt som vanligt. Nej, många kommer lägga ner och sluta att vara bönder. Utsäde kommer saknas. Svenskt kött kommer saknas. Svenskodlat blir en brist.

Det enda man kan hoppas på är att detta blir en väckarklocka. Att vi i denna del av världen måste lägga om vårt leverne. Sluta överkonsumera, åka flygplan bara för att det är roligt, slänga mat och spola vatten rakt ut i avloppet. Låt oss hoppas på att konsumtionssamhället stannar av. Och att fler kommer att odla sin egen mat. Hoppas det.

 

 

Brunt gräs istället för grönt har blivit en vanlig syn denna sommar.

Maj och juni

Oj, oj, oj vilken torka. För två veckor sedan fick vi 26 mm regn. För övrigt har det varit stopp. Inte en droppe. Klimatångesten är total. Det är konstaterat att denna torra vår/försommar beror på klimatförändringar. Alla vet att vi i västvärlden lever över vårt jordklots tillgångar. Ändå fortsätter vi att shoppa galet mycket, onödiga saker, flyga långt bort på semestern och äta importerad mat. Jag kan känna en enorm frustration över att det talas så lite om vår livsstil och vilket onödigt slöseri vi håller på med. Varför diskuteras det inte hur vi snabbt ska ställa om alla badrum i hela landet så att vi inte längre spolar ner vårt bajs i toaletten med prima dricksvatten. Det handlar ju bara om att leda om vattnet som rinner ut från handfatet ner i toalettstolen istället. Samma vatten används två gånger. Enorm vattenbesparing och hur enkelt som helst att genomföra. När ska det bli verklighet? När vi redan har vattenbrist eller?

Jag tor det kommer att vara lågstatus och så gammaldags inom bara några år att prata om att man flugit till Thailand för att ligga på en strand där någon passar upp på en….

Men jag ser ändå ljust på framtiden. Tänk vad mycket som förändrats och vilken medvetenhet som skapats kring vår miljö på bara de senaste 20 åren! Om man då nämnt att rökning skulle förbjudas inomhus skulle folk trott att man var knäpp. Nu är det ju snarare så att om någon tar upp en cigg inne vid köksbordet eller på en restaurang betraktas den personen som heeelt off. Och fler och fler bryr sig om vad de stoppar i sig. Att äta mindre men bra kött, som bidrar till biologisk mångfald, börjar fler och fler veta om är  ett bra sätt att hjälpa till att förbättra vår värld på!

Nu börjar sommarlovet och alla 4 barn bor hemma hela sommaren. Känns underbart! Men oj vad mycket mat som ska lagas!  Ikväll har vi haft familjeråd om hur mat- och hushållsschemat ska fördelas så att vardagen ska flyta på på bästa sätt. Jag har mycket jobb på sommaren. Det är inte precis den period på året då jag enklast kan koppla av. Men å andra sidan är jag utomhus i det vackra sommarlandskapet dagligen. Och det är ju det som är det bästa med den här årstiden så jag upplever inte att jag missar något!

Ungdomarna i familjen har sommarjobb utanför hemmet. Men förhoppningsvis får jag lite hjälp imorgon av 14-åringen när jag äntligen ska börja gödsla ut. Det har inte hunnits med tidigare. Men jag har också väntat med vilja bl.a. beroende på att jag tagit emot studiebesök och då velat visa hur vinterinstallningen ser ut utan att alla grindar m.m är nedmonterat.

Nu blir det jobb på dagarna och mysiga sommargrejor på kvällar och helger. Vi börjar redan i morgon med att tälta i skogen. Ett sommarlovsnöje så gott som något!

Lite avslutande foton. Studebesök och studentfirande sammanfattar senaste veckorna. Barnbesökare som klättar på halmbalarna och jag beredd med bildspel och gitarr inför besöket på bild 2 och 3. Första bilden är när äldste sonen och Wilma är på väg till studentbalen. Känns som i förrgår som jag själv var på min! Fast ändå inte….Oj, vad mycket som hänt sedan dess! Jag blev fårbonde t.ex. Helt otippat faktiskt!

 

april

Solen strålade och för första gången denna våren värmde strålarna litegrann! Hur kan man ha sådan tur?! Årets Öppen gård blev hellyckat! Jag är så glad och tacksam för alla som vill komma hit denna dag. Min stora stolthet ”Kusinbandet” blir, med växande ålder, bara bättre och bättre för varje år. Att mina barn och syskonbarn alla spelar blåsintrument och ställer upp så här en gång om året enbart för Öppen gård känns helt enkelt fantastiskt! Dessutom tycker de det är väldigt kul att spela tillsammans och publiken var entusiastisk.

Lamningen pågår nu för fullt. Här på bilden står jag med famnen full av lamm! Det är mycket plock de här dagarna. Intensiva dagar och ibland långa nätter. Hittills har nästan 200 stycken landskapsvårdare fötts! Och de börjar längta ut till de gröna hagarna. Med lite mer värme och att jag hunnit kontrollera alla staket så är det snart verklighet.

Mars

Några timmar per vecka har jag en gymnasiestudent på praktik hos Långasjölamm. Förutom att jag får hjälp, många sysslor är enklare att utföra när man är två, så ser jag på mitt arbete och mitt arbetssätt genom någon annans ögon. Det kan vara ganska nyttigt och reflekterande. Varför gör jag sakerna i den ordningen? Vad snabbt jag går när jag jobbar i ladugården! Vad många moment som jag gör på autopilot. o.s.v.

Lamningen närmar sig, men det är svårt att tro. Iskallt utomhus och mycket snö. Men tackornas magar avslöjar att något snart är på gång! De börjar bli riktigt runda om magarna. Kolla gärna på foton från dagens tjocka-mage-fotografering samt andra bilder från livet med får. På Instagram söker du på: langasjolamm

Januari 2018

 

 

 

Januari har varit ömsom regn och snö. En del åkrar är helt dränkta i vatten och de gräsrötter som klara den vätan är nog inte många. Utsäde för mycket pengar kvävs helt enkelt. Och i början på förra sommaren var det för torrt. Ja, bönder klagar då alltid på vädret.

Snart kör klippningen i gång. Alla får ska friserar. Alla klövar ska klippas. Det blir vaccinering och selentillskottutfodring samt ultraljud. Lugna januari är ett minne blott. Men det har varit en skön månad då jag försökt att få undan mycket av det administrativa jobbet såsom odlingsplan, bokprojekt, produktionsplan, miljöhusesyn, fixa bildspel och tipsrunda och snart SAM-ansökan som ska till jordbruksverket. Den kan man inte börja med förrän 8/2 och jag vill få det gjort innan lamning och vårbruk och stängsling kör igång.

Det har varit skönt med inomhussysslor i mörka januari. En brasa och ett tänt ljus och en tekopp. Det är en speciell period på året. Helt klart.

Men nu börjar det märkas att det är ljusare om kvällarna igen. Och fast att det just nu vräker ner snö utanför fönstret så känns det att vi går mot vår så småningom. Men var sak har sin tid. Jag vill inte sälla mig till de som tjatar om vårkänslor så fort vi raskat ut granen 🙂

Nytt år nya möjligheter. 2018 välkommen!

Nya året får symboliserar av en bild på en japansk ljuslykta från nyårsafton. Istället för obehagliga, omiljövänliga och dyra raketer njöt vi av lyktornas lugn upp mot skyn. Ett nytt år har tagit sin början.

Julen kom och gick och bilderna till vänster visar lite av den varan. ”Jul hos Långasjölamm” innebar även i år tovning och ullkrans-tillverkning. En mysig tillställning som jag planerar ska återkomma nästa år igen.

Julgranen i ladugården ska erkännas är nog främst till för trivsel för fårens matte. Men nu när vi just raskat ut den visar fåren sin uppskattning och tuggar av både barr och bark!

Nyårsafton blev ett härligt avslut och bra början på ett nytt år. Vi firade på min föräldragård i Voxtorp och de vackra japanska lyktorna steg mot himlen vid tolvslaget. Detta istället för högljudda, omiljövänliga raketer. Tur var väl det för suggorna som kom ut till oss, i en hage precis intill där vi stod, kanske hade satt i halsen annars. Nu grymtade de trivsamt istället! Har faktiskt aldrig firat tolvslaget tillsammans med suggor tidigare! 🙂

Kyrkan i Långasjö står mitt i byn och det trivsamma ljuset inifrån lyser ut mot en av de nu tomma fårhagarna. Det är skönt och tryggt att ha alla får hemma på gården så här års. Men när jag ser de tomma hagarna längtar jag till varma sommardagar med ett myller av djur ute på bete.

Sist men inte minst så har fåren med ojämna mellanrum besök av yngsta dotterns kanin. Kaninen är ibland inne hos tackorna för att hälsa på till dotterns förtret. Men att tidigt lära sig att ta ansvar, om man har ett eget djur, är viktigt. (Dessutom är kaninen väldigt tam och lättfångad.)

Första veckorna på nya året planerar jag och skriver upp förväntningar och planer inför det nya. Det är ett bra sätt att ta ny sats, få en överblick, reflektera och blicka framåt. 2017 var ett fantastiskt fårår på många sätt. Nu hoppas jag att det ger ringar på vattnet in i vårt nya år!

November – vad gör en fårbonde i november?

Även av vänner jag känner ganska väl får jag relativt ofta frågan om vad jag gör hela dagarna som fårbonde. Arbetsuppgifterna varierar kraftigt under året, men det är inte därför folk frågar. Jag upplever nog mer att man undrar för de flesta har en väldigt liten insyn. ”En bonde står väl ute i ladugården med en grep hela dagarna?”, som en kompis kompis sa. Många tror också att det är väldigt ensamt. Jag kan snarare uppleva att de få tilfällen när jag får jobba helt ostört, kanske med ett bra radioprogram i hörlurarna, är så skönt. Men jag är en väldigt social person, så visst, det kanske är tur att det inte är så för ofta.

En helt vanlig onsdag i november skrev jag dagbok på lite mer detaljerad nivå, för att stämma av vad jag gjort under dagen. Så här blev det:

Först hade jag ett förmiddagsmöte med en av mina samarbetspartners, nämligen BonOne AB, som Långasjölamm gör Fårappen tillsammans med. Han visade hur långt han har kommit med det nya spelet som ska finnas i Appen. Så roligt! Ett spel där man med hjälp av en vallhund kan valla fåren i spelet. Jag vågar påstå att det är helt unikt i sitt slag.

Sedan hann jag lagom fixa i ordning inför dagens kundbesök. Ett äldre par hade bokat tid för skinnvisning  och jag visade och berättade om fåren och visade lammskinn. Jag har så många trevliga möten med olika människor tack vare alla kundträffar.

Sedan åt jag och min man lunch tillsammans och jag passade på att läsa tidningen ”Fårskötsel”, som man får om man är medlem i Svenska Fåravelsföreningen. Landets enda facktidning om Får- och getskötsel.

Efter det var det äntligen dags för dagens runda hos djuren. Jag brukar göra det direkt på morgonen annars. Jag hämtade en ny ensilagebale till en av grupperna och gav mineralfoder till alla. Fick laga en vattenkopp, strödde halm hos ena gruppen inne i ladugården, sopade efter det.

När jag var klar ute och klätt om hann jag lagom svara på några mail och följa upp det. Kontakta en kollega angående en avelsfråga jag hade till henne samt börja med månadens bokföring. Jag har momsredovisning en gång i månaden.

Sedan var det dags att hämta barn på fritids kl. 16.00 och så här års försöker jag att inte jobba kvällstid om jag inte måste.

Jag har både medvetet och omedvetet tänkt mer på vad som tar olika mycket tid  under arbetsdagarna sedan ”dagboksdagen” och noterat att försäljningen är en stor del av mitt jobb. Men det är ju också så jag har valt att nischa mig; sälja allt gården producerar direkt till kund utan mellanhänder.

 

oktober

Två nya avelsbaggar har jag köpt till gården i höst! Den ene heter Kilo och kommer från Motala och den andre heter Kazoo och kommer ifrån Moshult.

Lammlådornas tid är här och det är en intensiv men rolig period på året. Ett nytt recepthäfte har sett dagens ljus och det är härligt att möra alla nöjda kunder som berättar hur mycket de uppskattar mitt jobb och hur gott naturbetesköttet smakar. Att djuren har haft det bra och gör ett fantastiskt jobb i landskapet gör inte saken sämre.

Nya recepthäftet visar foton på örter och insekter som finns i beteshagarna tack vare fårens betande. Utan betesdjur i landskapet är det många växter och insekter som skulle försvinna. En inte helt självklar koppling för alla.

 

 

Hundarna får följa med på svamppromenader. Det är skönt att det inte är någon ”jakt” i dem utan de håller sig nära mig hela tiden när de går lösa i skogen.

 

Boka lammlåda

Om du ännu inte bokat höstens lammlåda från Långasjölamm – ja, då är det hög tid att göra det! Maila din bokning till malin@langasjlamm.se

Hösten är en enda stor logistikövning, som ser olika ut varje år. Men det är nu jag får möjlighet att möta alla kunder och att prata bra mat och svenskt jordbruk. Det är väldigt roligt och jag får fin feedback från alla som köper Långasjölamm. Tack för det! Det gör att man orkar fortsätta. Om jag sålt köttet till ett slakteri hade jag aldrig vetat var köttet tagit vägen eller hur nöjda kunderna blivit. Jag hade heller inte fått tillräckligt betalt för at kunna fortsätta att ha får.