42 lamm födda

Tackorna tog påskledigt långfredagen och påskafton och vi var bortbjudna båda kvällarna så tur var väl det.
Påskdagen födde dock en tacka för tidigt. Anledningen till det var att hon hade ett dött lamm i sig. Allt var lugnt i ladugården, men när jag kom dit en och en halv timme senare var tre födda varav två döda. Det ena hade som sagt varit dött ett tag, men vad som hänt med tvåan går bara att spekulera i. Hade jag varit där så hade det kanske gått att rädda, men det är omöjligt att pricka in alla lamningar. Den pyttelilla 1,5 kilos klumpen som var vid liv har inte riktigt orkat suga och mammans råmjölk har varit som klister, så resten av påsken blev jag sittande med det en del av tiden.Dessutom har två andra lamms mamma blivit sjuk och jag har vant dem vid flaska och lammbar innan hon sinar av. Sådant här plock tar sådan himla mertid, men man blir glad när det lyckas. Den tackan som inte ville ha sitt lamm förut har i alla fall accepterat det nu och ett par dagar till i boxen sedan vågar jag släppa ut dem till det jag kallar ”öppna förskolan”. Där går lammen fritt och leker och har sina mammor med sig, precis som på riktiga öppna förskolan….
Picture

Picture

Lustigt nummer på första lammet, men så blir det när det är år 10 och man enligt jordbruksverket MÅSTE ha 5 suffror och lammets nummer är 1. Nr: 10001, ett tacklamm.

Picture

I väntans tider! Ingen röd prick på ryggen=två lamm i magen.

Picture

En röd prick där fram=ett lamm.

Picture

Röd prick bak=tre lamm. Men färgen syns inte så bra längre, det är ju rätt länge sedan de scannades. (Se bloggen i januari.)