Augusti

Augusti är helt klart en sommarmånad. September också till stor del tycker jag här nere i södra Sverige.

Men som fårbonde börjar jag i augusti ändå att snegla på hösten när det gäller jobbet. Hösten är en stor logistikövning och ett pussel som ska läggas av lammlådebokningar, slaktdatum, styckningsdatum, utlämningsdatum, antal djur per vecka och vilka vikter de har. Sedan säljer jag även många ”livdjur”, som man kallar det när djuren säljs levande för att bli en ny besättning eller en utökad sådan hos någon annan fårbonde. De hämtningarna och härstamningsbevis och alla försäljningspapper ska också planeras och komma i ordning. Och all denna planering kan jag börja med när dagen M ägt rum. Mönstringsdagen!

När spannmålsbonden skördar så tröskar hen. När fårbonden skördar då mönstrar hen.

En domare, en s.k. mönstrare, kommer hit och sätter poäng på årets lamm. Jag får veta hur bra årets ”skörd” har gått. I år har växtligheten varit betydligt bättre tack vare allt regn och lammen har haft bra med mat. I går regnade det 30 mm regn så idag när jag var och tittade till fåren så var de rentvättade, blanka och lockiga! Det bådar gott för årets mönstring, som äger rum i början av augusti.

När jag är ute och pratar får eller har studiebesök så får jag ofta frågan hur det känns att slakta djuren. Och mitt standardsvar och min ärliga ståndpunkt i denna frågan är att den dagen jag kör lammen till slakt är inte särskilt rolig. Men när man som bonde inte bryr sig när ens djur slaktas, ja, då ska man kanske inte ha djur längre. Många undrar också om jag inte kan ha enbart tackor och inte lamm som ska slaktas varje höst. Det enkla svaret är att det är dyrt att ha djur och man behöver få in pengar till mat och staket och alla omkostnader. Lammen genererar pengar till mitt företag annars hade jag inte kunnat ha några djur alls. Dessutom mår tackorna väldigt bra av att få lamm varje år. Deras biologiska klocka gör dem lugna och harmoniska med lamm vid sin sida. Sist, men absolut inte minst, så skulle inte enbart mina tackor på drygt 100 stycken hinna äta upp allt gräs på beten och ängar om inte lammen hjälpte till. På sommarhalvåret behövs mina drygt 300 djur för att inte hagmarkerna och ängarna i och runt Långasjö ska växa igen och leda till minskad biologisk mångfald,

Tungan hänger lång efter fårflyttning. Oftast flyttar jag djuren på kvällen eller tidig morgon så blir inte får och hund så ”flåsiga”.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *