Ensilage

Ja, nu är det högtid på ensilagefronten! Skörden av vinterns mat är en kluven period. Dels är det jobbigt. Inte så mycket fysiskt, utan mer mentalt. Håller maskinerna eller kommer stenarna återigen göra sig påminda i form av dyra reparationskostnader här i stenriket? Håller väderprognosen, som utlovats? När allt ligger färdigsträngat och klart för pressning, då vill man inte att ett oannonserat regnväder ska dra in….

Men sen är det så klart väldigt roligt också. Särskilt som igår. Pressningen blev klar innan regnet och det blev en kanonskörd! 65 balar på 2,87 ha! Så mycket har jag aldrig fått på en åker innan. Det blir drygt 22 balar per hektar=supermycket! Så roligt när det ger resultat av tiden jag lagt ner på att hägna in den åkern från vildsvinen, samt krav-gödseln jag köpt från ett hönsgård några mil bort.

Och sen luktar det ju så gott också! 21,30 igår kväll, fortfarande ljust, så kunde jag leda över fårflocken över en spång till nyslagna åkern intill. Precis innan hade jag kört bort de nypressade balarna med traktor och vagn, för balarna kan ju inte vara där när fåren ska beta. Då är det risk att nyfikna lamm biter hål på plasten och fodret blir förstört. Efterbeta med fåren är kanon. De tar kanterna och spill som inte kommit med. Fåren blev så glada. Det doftade nyslaget gräs och fodret för vintern är till stor del i hamn! Härlig känsla!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *