Fårsläpp 2012

Tackor och lamm är nu utsläppta. Jag väntade med att öppna skjutdörrarna tills barnen kommit hem från skola och dagis så de kunde var med. En av de absolut roligaste dagarna på hela fåråret!
Först gick jag runt fårstängslet och fäste upp en och annan märla efter vintern och slog ner de stolpar som behövdes. Sedan satte jag upp en passage med elstängsel från ladugården till betet. Den har två syften. 1. Lammen leds bort från betet utanför ladugården, dvs tackornas vinterbete, med allt vad parasiter det innebär. 2. Lammen lär sig att eltråd är farligt. Aj! Det har man nytta av hela betessäsongen. Om ett får förstår att dess utväxta ull i princip gör dem immuna mot elstängsel – ja, då går det inte att hålla flocken instängd. Men om de redan som lamm får ordentlig respekt för eltråd går de inte ens i närheten av tråden och man kan sova lugnt även de nätter flocken är på ett bete med elstängsel.

Picture

Det är ett fasligt liv! Alla tackorna rusar ut. Efter en stund kommer de på: Oj! Var är mina lamm? Och så rusar alla bräkandes tillbaka. Lammen, de bräker mest hela tiden över allt detta nya.

Picture

Nu är det vår!

Picture

Efter ett tag lugnar det ner sig och alla har hittat varandra.

Detta är ett permanent bete och absolut inget ultimat förstasläppsbete för lammen. I den bästa av världar skulle lammens förstabete alltid var parasitfritt. Men det är svårt att få till och fördelarna med närheten till ladugården överväger. Tackorna fortsätter att få kraftfoder morgon och kväll nu när de mjölkar som allra mest. Jag stänger in dem på natten så räven och gladan som cirklar över gården inte ska kunna ta sig ett litet lamm.
Jag får god överblick över hur lammen mår och hur tackornas juver ser ut. Det räcker med att ett litet lamm till en ungtacka kommer bort några timmar så vill hon inte ta tillbaka det igen. Man kan omöjligt ha samma kontroll över varje individ när de sedan är ute på ”riktigt” sommarbete. Men då har också lammen hunnit växa till sig rejält och klarar sig bättre i den hårda världen utanför ladugården!