Foderleverans och ettårsdag

Picture

Fodret levererades i veckan. Jag beställer inte från bulkbil utan i 25 kilossäckar. Mitt första år som fårbonde gjorde jag mycket resarch kring olika sorters silos. Men jag har konstaerat att eftersom tackorna har en relativt kort kraftfoderperiod så är det mer lätthanterligt med säckarna även om det är något dyrare. KRAVgodkänt kraftfoder ligger idag på 6.06 kr kilot så det är inget man vill slösa med precis. Trillingtackorna ska upp till 1,5 kilo var innan och efter lamning. Bra att det i år inte var så många trillingar…

Picture

I dagarna är det ett år sedan jag valde att jobba heltid på gården. Jag summerar och reflekterar en del kring året som har gått. Det har varit reportage i KRAVs tidning Reko om mig, i tidningen Kronobergaren, Träskoposten och förra fredagen kom Ekoligiska lantbrukarna ut med mig på framsidan och reportage inuti. Radio Kalmar har varit här två gånger. Jag har ca.150 läsare om dagen på bloggen. Över 70 personer har varit här på studiebesök. Förra veckan nominerades jag till Bernard Ekströmstipendiet av LRF. Långasjölamm har varit praktikplats åt gymnasiet och snart även åt gymnasiesärskolan. Allt detta har liksom ”bara hänt”. Jag har inte lyft ett finger utan folk har ringt och frågat om jag kan ställa upp. Jag kan bara tolka det som att det är ett väldigt go i branchen. Är man dessutom kvinna och har valt att jobba heltid som bonde med ett miljövänligt, charmigt djurslag – ja, då rullar hjulen snabbt. Om man vill!
Det jag själv jobbat med under året är så klart marknadsföring kring köttet och skinnen och jag har haft möjlighet att ha betydligt fler skinnvisningar och kunnat stå på mässor och marknader. Jag tycker om att berätta om hur det är att ha får och min första bok är snart klar. Dessutom har jag fått otroligt mycket mer livskvalité. Det är helt enkelt underbart att inte behöva stressa jämt som jag gjorde tidigare. Hade jag inte själv valt att sluta jobba på två ställen hade jag förr eller senare varit tvungen till det pga sjukdom. Det inser jag nu.
Jag älskar att blanda hem och jobb. Att sätta en deg på jäsning innan jag går ut till ladugården, att slänga i en maskin tvätt när jag just sköljt av vallhunden nere i zinken o.s.v. Att kunna styra sin egen tid är underbart. Nu kan jag vara hemma när barnen kommer från skola och dagis. Visst – denna helgen kommer jag jobba från 7.00 till 21.30 i samband med klippningen, men å andra sidan kan jag ta en kopp kaffe och läsa fredagstidningen nu vid 10.00.  
Jag har medvetet valt att inte skriva om ekonomi på bloggen. Många undrar hur jag kan försörja mig på 100 tackor. Och det kan jag så klart inte. Men omsättningen pekar rakt uppåt och det är i alla fall inte röda siffror längst ner…Målet är att kunna ha en normallön inom ett par år åtminstone. Jag får välja bort vissa saker, men i det långa loppet är det värt det. Om man tycker om det man håller på med vill säga….

Picture

Chola håller hela flocken medan jag kör in nytt foder. Det går mycket smidigare när inte fåren är i vägen.