Högdräktighetsperioden står för stalldörren

Lagom till högdräktigheten har jag börjat ta av 1:a skördsbalarna. Vilken tajming. Men det är mer tur än skicklighet, för det där vet man aldrig riktigt innan. Det är rätt många balar kvar, men jag vill ju även att de ska räcka till lammen i sep-okt. Det var verkligen bra för viktuppgången märkte jag i fjol.
Har även räknat ut hur mycket kraftfoder tackorna ska ha per grupp och dag nu och framöver. Det verkar som om kraftfodret kommer att gå åt  i år också…
Sedan är det selen-tillskott i fyra veckor och sist men inte minst mineralfodret som ska ges tillsammans med kraftfodret. Det luktar så gott och är så smakligt att veterinären sa att det finns risk att någon tacka står och äter mycket mineral vid ett och samma tillfälle annars. Då kan tackan istället drabbas av andra sjukdomar t.ex. kalkbrist mot slutet av dräktigheten.
Ja, det är mycket att tänka på och försöka förutse hela tiden. Nu börjar en period där djurögat är extra viktigt och där det gäller att kolla in alla tackor varje dag så de inte ser hängiga ut av en eller annan anledning.
Det har varit ordentligt kallt hela veckan efter tackornas klippning och det känns ju rätt typiskt. De aklimatiserar sig på ett par dagar, men mycket energi har gått åt för att hålla värmen, det är ett som är säkert.
Roligt att se är att de var väldigt fina och jämna i hullet när ullen kom av. Det är det allra viktigaste för att kunna få fina lamm!