Klövar, klövar, klövar

För en vecka sedan gick två veterinärer, jag, KG och Fredrik igenom ALLA tackors klövar. Jag har bestämt mig för att gå in i ett nytt saneringsförsök av klövrötan med allt vad det innebär. Jag hade planerat logistiken kring bad och hagar och var beredd att göra första badet redan dagen efter när tackorna ändå var hemma. Den tidsplanen sprack direkt när veterinärerna från fårhälsovården sa att jag måste gå igenom alla en gång till likadant för att klippa bort alla flikar, fickor och annat otyg på klövarna p.g.a. ”vita linjen separation” och jag kände mig helt knäckt. När de även sa att hela ladugården borde desinficeras så kände jag att detta orkar jag inte med.
Jag har dock beslutat att göra så gott jag kan med ledorden: Det blir i alla inte sämre än innan. Att lyckas få bort den här bakterien totalt tror jag är svårt med så här många djur.
Idag har jag och KG och (lite Fredrik) gått igenom alla tackors klövar igen. JIIHOO!!! Min rygg!!! Vi har satt upp varje tacka på pottpallen och sedan har jag klippt, jämnat till och rensat varje klöv. Efter det  fått fick de stå minst 20 minuter i fotbadet, exakt uppmätt till 10%ig zinksulfatlösning. Därefter på hårt underlag för att torka till. Efter tusen timmar vallade jag dem sedan till ett rent bete.
På fredag är det dags för bad två.