Klövrötefri besättning

Picture

Efter genomgång av alla tackors klövar kunde Djurhälsovårdens fårveterinär idag konstatera att besättningen nu är fri från klövröta! Detta är för den oinvigde årets största nyhet på fårfronten. Skönt att slippa hälta och fotbad och extraarbete. Samtidigt kan jag konstatera att rädslan för klövröta har minskat. Det går alltså att bli fri, även om det ligger enormt mycket arbete bakom.

Picture

Alla tackors 4 klövar dubbelkontrollerades. Även om bilden är lite mörk så kan man tydligt se att det är hårbeklätt mellan klövarna.

Picture

Rännan var till stor hjälp även idag. KG och jag turades om att sätta tackorna på rumpan när de klev ur vågburen. Varje tackas klövresultat antecknas.

Picture

Natten till idag har tackorna stått inomhus på vatten och halm för att sina av. Igår skiljde jag av tackorna från lammen så tackorna nu kan få gå på husmorssemester. Visst bräker de en del efter lammen första dygnet. Men de tycker mest det är skönt att slippa dem….

Picture

Lammen går nu på vallåterväxt. Det tog hela familjen och en timme innan jag fick dem till rätt bete i gårkväll. De var något svårflyttade utan sina mammor….Men nu har de det gott där de är.
Efter två dagar av fårhantering är det skönt att inte behöva göra det i morgon. Men återigen: hanteringsrännan underlättar arbetet enormt. Jag gick alltså helt själv igenom 239 får igår.
Men nu ska jag fira att besättningen är fri från klövröta!!