Lammen frånskilda från tackorna

I torsdags blev det så äntligen dags att skilja av djuren. Jag hade planerat att göra det för en månad sedan, men blåtungevaccineringen kom emellan och andraskörden blev försenad pga av regn. Men nu när balarna är bortkörda och staketet kontrollerat, så var parasitfria vallen redo för lammen. Jag började tidigt på morgonen för att hinna igenom alla lamm. Först tar jag in alla djur i ladugården med hjälp av hunden. Sedan delar jag av hallen med en skjutbar grind och två lammgrindar som en ”sluss”. Tar ett lamm, avmaskar det, prickar av det i listan och släpper ut det på andra sidan grinden. Tackor och lamm står ganska trångt så att jag lätt får tag på lammen. Regel nummer ett är att aldrig börja jaga dem!

Picture

Ett hölster till sprutan gör att händerna är fria. Avmaskningsmedlet är i en dunk på ryggen. 2,5 ml/10 kg kroppsvikt.
Som KRAV-bonde vill jag så klart påpeka att jag gjort träckprov på lammen innan avmaskning. Någon tänker kanske dessutom att den dåliga tillväxten på mina lamm beror på att de har parasiter i sig. Men så enkelt var det inte…Proverna visade på låga halter av parasiter hos lammen. Avmaskningen görs främst för att de ska gå på parasitfria beten from nu.

Picture

Lammen till vänster och tackorna till höger.

Grinden som delar av grupperna flyttar jag efter hand som tack- och lammgruppen krymper. Till slut är det bara tackor kvar på ena sidan. Ett smart drag i år var att jag inte släppte ut lammen efter hand som de blev klara. Då började inte tackor och lamm ropa på varandra utan de kikade bara på varandra på varsin sida om grinden. Annars kan avskiljningen bli en väldigt högljudd historia.
På eftermiddagen när allt var klart vallade jag bort lammen till en vall utom höravstånd från tackorna. Ibland har jag låtit en tacka gå med i vallningen just för att lammen ska  ha någon att följa. Jag glömde bort det i år och Chola hade ett tufft jobb att förflytta hela flocken med tröga lamm som inte rikgtigt var med på noterna. Barn och medföljande kompisar fick ryka in och schyssta på!
Tackorna fick stå inne ett dygn på vatten och halm för att snabbt sina av. En del bräkande efter lammen blev det så klart, men jag sade till dem: ”Hörrni brudar, jag slutade själv amma för ett par månader sedan och det är faktiskt ganska gutt å slippa ifrån det!”