Lammen tränar sig på att följa tackan

Häromkvällen fotade jag fåren i kvällssolen. Tidningen Fårskötsel har utlyst en fototävling på tema får och den tänkte jag vinna. Ha ha!
Hur som helst är det väldigt vackert och fridfullt med alla tackor och lamm ute i den skira grönskan. Det är lite känslan av lugnet efter lamningsstormen. Tackorna ropar på lammen och lammen på tackorna, sedan går de efter varandra i hagen. Det riktiga betessläppet närmar sig med stormsteg och den första flytten är alltid svår. Med den här träningen i anslutning till ladugården så hinner lammen växa till sig lite till och lär sig att hålla reda på sin mamma och följa efter.
För övrigt har jag på påsklovet hunnit kolla en del stängsel. Det finns hur mycket stängseljobb som helst och snön har gått hårt åt det på flera ställen.
Jag har även fått levererat hem fröerna jag beställt så att sådden kan börja. KRAVgodkänt utsäde och snart är det meningen att det ska i jorden. Just nu är det dock så makalöst torrt att vid harvningen ser det ut som om det brinner av all rök!
Jag har bett grannen köra på den sista hönsgödslen jag har liggande. Vi väntar på ett utlovat regn i början på veckan.

Picture

Kom nu barn!

Så här ska det se ut. Det är dock lite mer kaosartat när nästan 300 får ska flyttas samtidigt….

Picture

Bakom huset.

Picture

I år slog de första björkarna ut 20 april.

Picture

Om lammen fått hade de nog gått in i lusthuset!

Picture

Morgnar och kvällar i samband med utfodringen passar jag på att gå bakom tackorna och kolla in deras juver. Det är ett ypperligt tillfälle att se så att ingen har början till juverinflammation. Men man måste vara snabb. De står inte stilla och äter så värst länge! Strax efter börjat skrikandet: Var är mina lamm! Alla ska hitta sina samtidigt=hörselskydd på.

Picture

”Jag måste ut fort och hitta dem!”
Picture

De här lammen leker Herre på täppan.
Picture

”Måste bara sova lite till.”