Maj och juni

Oj, oj, oj vilken torka. För två veckor sedan fick vi 26 mm regn. För övrigt har det varit stopp. Inte en droppe. Klimatångesten är total. Det är konstaterat att denna torra vår/försommar beror på klimatförändringar. Alla vet att vi i västvärlden lever över vårt jordklots tillgångar. Ändå fortsätter vi att shoppa galet mycket, onödiga saker, flyga långt bort på semestern och äta importerad mat. Jag kan känna en enorm frustration över att det talas så lite om vår livsstil och vilket onödigt slöseri vi håller på med. Varför diskuteras det inte hur vi snabbt ska ställa om alla badrum i hela landet så att vi inte längre spolar ner vårt bajs i toaletten med prima dricksvatten. Det handlar ju bara om att leda om vattnet som rinner ut från handfatet ner i toalettstolen istället. Samma vatten används två gånger. Enorm vattenbesparing och hur enkelt som helst att genomföra. När ska det bli verklighet? När vi redan har vattenbrist eller?

Jag tor det kommer att vara lågstatus och så gammaldags inom bara några år att prata om att man flugit till Thailand för att ligga på en strand där någon passar upp på en….

Men jag ser ändå ljust på framtiden. Tänk vad mycket som förändrats och vilken medvetenhet som skapats kring vår miljö på bara de senaste 20 åren! Om man då nämnt att rökning skulle förbjudas inomhus skulle folk trott att man var knäpp. Nu är det ju snarare så att om någon tar upp en cigg inne vid köksbordet eller på en restaurang betraktas den personen som heeelt off. Och fler och fler bryr sig om vad de stoppar i sig. Att äta mindre men bra kött, som bidrar till biologisk mångfald, börjar fler och fler veta om är  ett bra sätt att hjälpa till att förbättra vår värld på!

Nu börjar sommarlovet och alla 4 barn bor hemma hela sommaren. Känns underbart! Men oj vad mycket mat som ska lagas!  Ikväll har vi haft familjeråd om hur mat- och hushållsschemat ska fördelas så att vardagen ska flyta på på bästa sätt. Jag har mycket jobb på sommaren. Det är inte precis den period på året då jag enklast kan koppla av. Men å andra sidan är jag utomhus i det vackra sommarlandskapet dagligen. Och det är ju det som är det bästa med den här årstiden så jag upplever inte att jag missar något!

Ungdomarna i familjen har sommarjobb utanför hemmet. Men förhoppningsvis får jag lite hjälp imorgon av 14-åringen när jag äntligen ska börja gödsla ut. Det har inte hunnits med tidigare. Men jag har också väntat med vilja bl.a. beroende på att jag tagit emot studiebesök och då velat visa hur vinterinstallningen ser ut utan att alla grindar m.m är nedmonterat.

Nu blir det jobb på dagarna och mysiga sommargrejor på kvällar och helger. Vi börjar redan i morgon med att tälta i skogen. Ett sommarlovsnöje så gott som något!

Lite avslutande foton. Studebesök och studentfirande sammanfattar senaste veckorna. Barnbesökare som klättar på halmbalarna och jag beredd med bildspel och gitarr inför besöket på bild 2 och 3. Första bilden är när äldste sonen och Wilma är på väg till studentbalen. Känns som i förrgår som jag själv var på min! Fast ändå inte….Oj, vad mycket som hänt sedan dess! Jag blev fårbonde t.ex. Helt otippat faktiskt!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *