September/Oktober

Fåråret går mot sitt slut och ska sammanställas och det är mycket som ska stämma. Alla beställningar och utlämningsdatum, KRAVcertifiering och miljöhusesyn, baggrupper och livlamm. Sorteras i verkligheten och i datorn! Anmäla till jordbruksverket alla förflyttningar av får så här års – till slakteriet eller till andra bondgårdar. Man har 1 vecka på sig att anmäla.

Torsdagen och fredagen ägnades i alla fall åt fårklippning. Alla tackor klipptes och även de lamm jag plockat ut som livlamm. Det är de lamm med högst poäng vid mönstringen. Om allt går som det är tänkt ska de få egna fina lamm nästa vår! De blev blanka och fina och fick dessutom behandling mot fästingar och löss. 

På tal om avel så var jag på Elitlammsutbildning i torsdags kväll. Ja, samma kväll som jag stått och packat ull hela dagen medan fårklipparen jobbade. Men jag höll mig vaken. En mycket intressant kurs! Det finns i dataprogrammet Elitlamm en väldig massa avelsvärden och statistik att ta del av på sin besättning. För att kunna utnyttja det måste man veta hur man använder det!