Sjukdomar

Picture

Idag var en tacka halt på höger fram. Nedre leden var lite varm så hon kanske har vrickat till sig. Vid hälta kollar jag alltid mellan klövarna så att det inte är den förhatliga klövrötan som kommit tillbaka. I jämförelse med det är en liten vrickning ingenting.

Däremot om tackorna haltar bak känns värre. Det kan vara första tecknet på juverinflammation. Om juvret är svullet och ömt visar det sig ofta i hälta. Det gör ont när bakbenet går emot juvret. Peppar, peppar – ingen hemastit än i år.

Tre lamm har dock dött inom loppet av tre veckor. Mellanstora. Utan diarré. Jag har inte sett några som helst tecken på sjukdom innan, utan när jag kommit ut i hagen har de bara legat döda. Två av dem intill vattnet. Var de törstiga innan de dog…? Den sista hittade jag midsommardags morgon. Det betyder minst 3 dagar tills kadaverbilen kan hämta lammet för att skicka på obduktion. Det vill säga – ingen idé att lämna iväg på sådan undersökning i denna värmen. Och de som ska obduceras kan man ju inte frysa innan heller. Om ännu en dör måsta jag få iväg den på obduktion, för fyra stycken ”utan orsak” är för många. Rädslan att något smittsamt nått lammen finns alltid hos djurägare.

En mer lyckosam utgång var det för det lamm som veckan innan midsommar nosat nyfiket på en huggorm. Usch, vad svullen han var i huvudet! Jag har varit med om det någon gång tidigare och kände igen utseendet och mjukdelarna i huvudets hårdhet. Veterinären skrev ut medicin för att ta ner svullnaden och även penicillin. Redan dagen efter såg lammet mycket bättre ut och var piggare igen. Skönt.

Diarré på lammen är något man alltid vill ha under uppsikt. Det kan vara tecken på en uppsjö av sjukdomar och en liten Pelle, som vägde 1,5 kg vid födseln, har haft diarré men, är nu på bättringsvägen. Parasiter i gräset kanske? Eller har den druckit ur en pöl med dåligt vatten någonstans? Får ska alltid ha tillgång till friskt vatten (liksom alla andra djur). Men här är fåren inte så smarta, som de annars brukar vara. Även om de har friskt vatten i en vattenkopp intill så kan de få för sig att dricka ur något gammalt dike eller ur en pöl med stillastående vatten….

Jag har skrivit det förut och skriver det igen. Det är många faror ute i vida världen för mina får och de små lammen. ”It´s tough out there!” Slakterierna skriker efter lamm födda på vintern så att de kan slaktas och säljas till alla grillare under vår och sommar. Men att föda upp på stall – det alternativet lockar inte mig trots alla faror som kan inträffa under betessäsongen. Jag känner som att hela poängen då försvinner. Fåren hindrar min lilla bit av Småland från att växa igen. De gör nytta och har ett meningsfullt liv och föds inte enbart upp för att sedan ätas. Att producera lamm som äter pellets är energikrävande och känns onödigt. Varför föda upp lammen på pelleterad säd när hela vårt land översvämmas av gräs som vi vill få bort? All lammproduktion i Sverige behövs dock. Och många fler skulle behöva ägna sig åt detta yrke. Antalet får i Sverige sjunker. Vi importerar 70% av lammkonsumtionen i Sverige från andra länder. Och om köttet åkt från Nya Zeeland känns det inte särkskilt energismart….


Vi kan inte ha fri tillgång till allt hela tiden. Lär om, lär nytt. Det finns inte färsk öländsk sparris i oktober eller nyplockade, svenska jordgubbar i februari. Eller färskt, svenskt lammkött, som betat gräs, i maj. Köp färskt kött på hösten och stoppa det i din frys!


Picture

.