Sommar 2018

Efter att ha varit på resande fot på Öland och i Skåne kan jag konstatera att vi inte har det värst. Ett och annat grönt grässtrå finns fortfarande. Längre upp i Sverige härjar fruktansvärda skogsbränder. Tack och lov brinner det inte här. Jag har fortfarande vatten i brunnen där jag pumpar upp vatten till fåren. Pust! Även där har jag tur.

På något sätt hjälper det att veta att man inte är ensam i den här hemska torksituationen, som denna sommar innebär. Och att mina djur inte har det allra värst hjälper i någon mån också att tänka på även om man lider med djuren på ännu torrare platser.

Denna sommar kommer ge långtgående konsekvenser för de som brukar jord och föder upp djur. Det räcker inte med 100 mm regn och sedan är allt som vanligt. Nej, många kommer lägga ner och sluta att vara bönder. Utsäde kommer saknas. Svenskt kött kommer saknas. Svenskodlat blir en brist.

Det enda man kan hoppas på är att detta blir en väckarklocka. Att vi i denna del av världen måste lägga om vårt leverne. Sluta överkonsumera, åka flygplan bara för att det är roligt, slänga mat och spola vatten rakt ut i avloppet. Låt oss hoppas på att konsumtionssamhället stannar av. Och att fler kommer att odla sin egen mat. Hoppas det.

 

 

Brunt gräs istället för grönt har blivit en vanlig syn denna sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *