Sverige – det nya matlandet

I går var jag på ett möte där flera matproducenter i kommunen var samlade och det diskuterades hur vi ska kunna sprida att vi finns och visa hur bra mat vi har i regionen. Det ligger verkligen i tiden med KRAV och närodlat och det finns många kurser att gå för att utveckla sin produktion. Men det ska finnas tid till utveckling också. Själv satt jag och funderade på hur mycket stängsling jag har att göra. Eskil Erlandsson har nog ingen kurs för det …. Men kolla gärna in på www.matupplevelser.se
Min svärfar hjälper dock till med stängslen. Tack och lov, för det är en syssla som är så gott som omöjlig att genomföra med en ettåring med sig.
A och O i en god fårhållning är bra staket! Börjar fåren rymma är det helt värdelöst och  det går inte att hålla dem innanför om de har kommit på att de kan ta sig ut. Tackan lär sina lamm dessutom. Här har jag en mycket krass hållning: Är det någon tacka som börjar hoppa, kan jag inte ha henne kvar utan hon avlivas.

Picture

”Lindkullen” med vitsippor och en gärdsgård som Karl-Gunnar satte upp förra året. Men detta är som dekoration. I fårhagarna är det fårnät som gäller.

För övrigt så tycker jag att jag lyckats hålla napplammen lagom tama. Napplamm blir lätt för klängiga. Lammbaren har fungerat jättebra och det har inte känts så betungande. De vet inte om det ännu, men snart sker det en abrupt avvänjning. Det är visst ett tvärt slut man ska göra med välling till napplamm om jag läst på rätt.
Sedan har jag beställt KRAV-godkänd gödsel och nya visitkort. Bilden på visitkortet är denna:
Picture

4027 heter tackan och är en av mina absoluta favoriter.