Ultraljud på alla tackor

Picture

Igår levererade lantmännen foder, så nu står det tonvis inne i ladugården på pall. Visst det är billigare om man beställer med bulkbil, men 25-kilos säckarna har ändå sina fördelar.
På förmiddagen idag var ”KRAV-kontrollanten” från Aranea här och nu i eftermiddag kom får-scannaren Carl. Han far land och rike runt så här års och scannar antal foster per tacka. Han är oerhört skicklig och prickar till 99% rätt! Det är alltid lika spännande när han kommer. Det flöt på mycket bra och tackorna kom fram med flyt  till ”lådan” de står i när han kollar av. Det tar ca 5 sekunder per tacka och sedan färgmarkerar jag på ryggen om de ska ha ett eller tre lamm. De som ska ha två får ingen prick alls. En hade kastat och var tom. Nästan 200 lamm har jag ute i ladugården i tackornas magar vet jag nu.

Picture

Picture

Jag har verkligen försökt att förstå ultraljudsbilderna, men det är obegripliga bilder för en lekman. Att denna tackan bär på två lamm gick bara inte att uttyda även om Carl både visade och pekade och förstorade bilden….