Vackra maj

Picture

Efter en fårflytt häromkvällen var det en av oss som passade på att ta ett gyttjebad…

frslpp2012_011.avi
File Size: 6703 kb
File Type: avi

Download File


Picture

Jag har mixtrat lite med tekniken och om man klickar på filen ovan så kan man se fårsläppet i slutet på april. Slående är grönskan som fullkomligt exploderat sedan dess!
Vattenvagnen, till vänster, har fått ett litet efterföljande ”mineralfoderhus”. Skönt att slippa släpa den där minerallådan för hand. Den är både tung och otymplig. Nu sittter den fast på en förlängningsstång på vagnen i stället. Tills tackorna kliat sönder den eller lammen käkat upp takpappen eller något annat…Jag får kanske ganska snart träna mer på min snickarteknik.

Picture

Men visst är det smidigt att få med alla grejor, som följer med fåren till varje hage, på en enda gång. Vatten, mineralfoder, creepfeedingvagnen till lammen och sedan hänger jag fast lammbaren på vattenvagnen. Ganska stolt kan jag konstatera att jag på 153 lamm har ett enda napplamm. Pälstackor är goda mödrar och jag har dessutom flera lyckade adoptiner från trillingtackor till enlingarna till hjälp.
I tisdags var jag på Svenska Djurhälsovårdens kurs i villkorad läkemedelsanvändning. Bra och lärorikt. Jag fick godkänt på examen och har nu tillåtelse att själv medicinera tackor mot exempelvis juverinflammation. (Förutsatt att veterinären varit här och tittat på djuret och skrivit ut penicillinet m.m) Det är ganska mycket pass med alla juver nu. Det kan vara svårt att få tag på en tacka man vill kolla. Som tur är har jag en lugn flock. Jag mjölkar ur om ett juver ser snett ut och använder även liniment som jag masserar in för att öka blodcirkulationen. Tack och lov har det inte brutit ut någon juverinflammation i värmen, men jag fick bl.a lära mig på medicinkursen att kalkbrist ofta ger följdsjukdomar som t.ex. juverinflammation. Och jag som hade flera kalkbristtackor innan lamningen i år…
I samband med utfodringen 28 april stukade jag min tumme. Händer och axlar är visst det som tar mest stryk hos fårbönder och klippare, inte ryggen som man kan tro. Med en känning i axeln sedan 17 december då jag gick igenom alla tackors klövar och nu en tumme som gör arbetet allt annat en lättgjort, ska jag på allvar ta tag i det här med sorteringsränna! Det får bli nästa inköp på gården! Men först ska jag gödsla ur ladugården. Har bara lite kvar.