Varm vinter

Detta fotot är taget i februari för några år sedan. När jag nu tittar ut är det grått, milt och gegga. Det har det varit sedan november. Enda fördelen med den ”vinter” vi har i år är kanske att människor vaknar till och inser att det är här och nu vi ska ändra våra livsval för att minska klimatförändringarna. Inte om 10-15 år utan faktiskt nu. Nu.

Och jag tycker mig höra betydligt fler tankar kring att minska konsumtion av bl.a. kläder och andra prylar som vi egentligen har fullt av. Och väldigt många fler människor har hört av sig till mig senaste tiden angående sina egna odlingar. ”Har du fårbajs?” ”Har du halm eller ensilage till mina täckodlingar?” Väldigt många fler vill odla sin egen mat mot för bara några år sedan. Detta är ingen kortsiktig förändring utan en trend som är här för att stanna.

Kanske kan man sedan börja sälja överskottet av det man odlar och våga gå ner i arbetstid på sin anställning och därmed få andra vinster i livet, såsom mera hemmatid, av bara farten. Människor är kloka. Framtidsspaningar tyder på att folk är mer medvetna om sina livsval och väntar inte in en utbrändhet och sjukskrivning innan de gör sina livsförändringar. Nej, att tempoväxla ner, att inte ständigt vara på väg bort och att veta vad man stoppar i sig blir självklart för allt fler.

För oss heltidsbönder är detta enbart positivt! Ju fler som börjar odla själva, desto större respekt för den mat vi stoppar i oss! Ju fler som vet vad mycket jobb som ligger bakom minsta lilla morot från frö till att du har den på din tallrik, desto bättre. I framtiden kommer vi att himla med ögonen över hur vi runt 2000-talet slängde krokiga gurkor och inte använde allt från ett slaktat djur. Sådant som var självklart förr och självklart i framtiden. Nej, vår tids slöseri med mat och ”icke-respekt” för mat kommer att ses som en kort parentes när vi blickar tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *